Gregor Schlierenzauer utrzymał prowadzenie po pierwszej serii i wygrał trzeci konkurs TCS w Innsbrucku. Było to 44. zwycięstwo austriackiego skoczka w PŚ. Tuż za Schlierenzauerem zameldował się Kamil Stoch, który przesunął się z miejsca czwartego na drugie. Wydarzeniem dnia jest także wyraźna porażka Andersa Jacobsena. Norweski skoczek spadł na 7. miejsce i oddał Tyrolczykowi prowadzenie w klasyfikacji TCS.
Gregor wyraźnie zwyciężył, wystarczył do tego przyzwoity skok (123 m). Napięcia nie wytrzymali Norwegowie, co wykorzystał Kamil Stoch. Bardal pozostał wprawdzie na podium, Jacobsen spadł na siódme miejsce ze stratą 23,2 pkt do Schlierenzauera!
Dobre występy były także dziełem Severina Freunda (4.), Petera Prevca (5.), Toma Hilde (awans z 15. na 6. miejsce) czy Lukasa Hlavy (8.)
Kolejny świetny występ zaliczył Maciej Kot. Choć nie był zadowolony ze swoich prób, kolejne miejsce w dziesiątce (9) pokazuje, że Kot dysponuje już stabilną formą pozwalającą na równą walkę z najlepszymi.
W trzeciej dziesiątce konkurs zakończyli Piotr Żyła (22.) i Krzysztof Miętus (27.) Fatalnym skokiem stawkę zamknął Dimitry Wassiliev (zaledwie 106 m)
Przed decydującą batalią w Bischofshofen na czele klasyfikacji jest Schlierenzauer przed Jacobsenem. Trzecie miejsce utrzymał Hilde, czwarty jest Freund, piąty Bardal, szósty Stoch.
|
zawodnik |
1 seria odległość |
1 seria nota |
2 seria, odległość |
2 seria, nota |
Nota łączna |
1. |
Gregor Schlierenzauer |
131.5 |
130.3 |
123.0 |
123.4 |
253.7 |
2. |
Kamil Stoch |
124.5 |
119.6 |
123.0 |
121.3 |
240.9 |
3. |
Anders Bardal |
125.0 |
120.6 |
120.0 |
114.8 |
235.4 |
4. |
Severin Freund |
125.0 |
117.7 |
120.5 |
116.7 |
234.4 |
5. |
Peter Prevc |
124.0 |
117.0 |
121.5 |
115.3 |
232.3 |
6. |
Tom Hilde |
121.5 |
113.1 |
123.0 |
117.5 |
230.6 |
9. |
Maciej Kot |
121.5 |
116.0 |
119.0 |
110.7 |
226.7 |
22. |
Piotr Żyła |
125.0 |
111.2 |
117.5 |
107.9 |
219.1 |
27. |
Krzysztof Miętus |
117.5 |
105.3 |
118.0 |
109.9 |
215.2 |
36. |
Dawid Kubacki |
117.5 |
104.8 |
|
|
|
39. |
Stefan Hula |
118.5 |
104.4 |
|
|
|
informacja własna