Stefan Kraft dla SP: „Nie czuję presji, mam nadzieję, że tak będzie też w Bichofshofen”

Stefan Kraft, fot. Julia Piatkowska

Stefan Kraft, fot. Julia PiątkowskaStefan Kraft przed ostatnim konkursem 63. Turnieju Czterech Skoczni, który odbędzie się dzisiaj w Bischofshofen ma 23,1 punktu przewagi nad drugim w klasyfikacji Michaelem Hayboeckiem. – Nie czuję presji, czerpię radość ze skakania w Turnieju i mam nadzieję, że tak będzie też w Bischofshofen – powiedział nam Kraft, który może podtrzymać świetną austriacką passę w TCS.

 

SkokiPolska: Duet Kraft-Hayboeck jest w tym roku bardzo mocny. Pokazaliście to m.in. w Innsbrucku.

Stefan Kraft: Pracujemy razem i ciągle robimy postępy. To dla nas też świetna zabawa, czerpiemy radość ze skakania w Turnieju Czterech Skoczni i mam nadzieję, że tak będzie też w Bischofshofen, ponieważ lubię tamtą skocznię. Nie jestem też zawiedziony drugim miejscem, które zająłem w Innsbrucku. Richard Freitag miał naprawdę znakomity drugi skok i zasłużenie zwyciężył.

 

SkokiPolska: Czy austriacka część Turnieju jest dla Ciebie łatwiejsza, czy może odczuwasz presję publiczności?

Stefan Kraft: Nie czuję presji, ani żadnych związanych z nią negatywnych efektów. Mogę naprawdę z uśmiechem skakać w Austrii. Tutaj jest naprawdę niesamowita atmosfera, którą generuje publiczność. Już drugie miejsce w Innsbrucku było dla mnie naprawdę perfekcyjne i pomogło mi w turniejowej walce.

 

SkokiPolska: W Innsbrucku musiałeś rywalizować w parze KO z Simonem Ammannem. Czy to było dla Ciebie nieco stresujące?

Stefan Kraft: Tak, w Oberstdorfie moim rywalem był Kamil Stoch, w Innsbrucku Simon Ammann. Nie chciałbym mieć aż tak silnych rywali, ponieważ wtedy wszystko może się wydarzyć, szczególnie że na Bergisel pierwsza runda trwała dość długo. Dobrze, że warunki poprawiły się jednak dla ostatnich dziesięciu skoczków.

 

Dodajmy, że po wczorajszych kwalifikacjach w Bischofshofen wiemy już, że rywalem Stefana Krafta w parze systemu KO będzie nasz reprezentant – Aleksander Zniszczoł.

 

rozmawiała Gosia Mynett

 

Komentarze

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
Instagram