Puchar Świata w Wiśle już za miesiąc! Jak przebiegają przygotowania?

Tak listopadowe przygotowania do zimy wyglądały w Wiśle przed rokiem (fot. Julia Piątkowska)Do rozpoczęcia kolejnego sezonu Pucharu Świata pozostał miesiąc. Po raz pierwszy w historii narciarska zima rozpocznie się w Polsce, a konkretnie na skoczni im. Adama Małysza w Wiśle. Jak aktualnie wygląda stan przygotowań na beskidzkim obiekcie i jakich nowości mogą się spodziewać kibice już w dniach 17-19 listopada 2017 roku? Sprawdźcie koniecznie!

 

Inauguracja w Wiśle, ponad 70 skoczków na starcie

Kibice na skoczni w Wiśle Malince (fot. Stefan Piwowar)
Kibice na skoczni w Wiśle Malince (fot. Stefan Piwowar)

Większość drużyn zawita do rodzinnej miejscowości Adama Małysza już 16 listopada, aby na spokojnie odpocząć przed pucharową inauguracją. Jej przedsmak poczujemy już w piątek, 17 listopada, kiedy to na dużej skoczni HS-134 (K-120) w Wiśle zawodnicy przetestują obiekt podczas dwóch oficjalnych serii treningowych, a później powalczą o udział w niedzielnym konkursie indywidualnym podczas kwalifikacji. Przypomnijmy, że o udział w rywalizacji powalczy cała stawka, łącznie z czołową dziesiątką klasyfikacji generalnej Pucharu Świata z minionego sezonu na czele ze zdobywcą Kryształowej Kuli Stefanem Kraftem oraz jego największym rywalem, Kamilem Stochem. To skutek letnich testów nowego przepisu FIS, zgodnie z którym w zawodach najwyższej rangi nie będzie już uprzywilejowanej grupy, która do tej pory mogła traktować kwalifikacje ulgowo.

W sobotę (18 listopada) przyjdzie czas na rywalizację drużynową, w której (spoglądając na wyniki minionej zimy) faworytami będą mistrzowie świata z Lahti i zdobywcy Pucharu Narodów, czyli Polacy. W niedzielę (19 listopada) o miano lidera klasyfikacji generalnej Pucharu Świata i żółty plastron, skoczkowie powalczą już indywidualnie. Jak przyznał szef komitetu organizacyjnego imprezy, Andrzej Wąsowicz, do zmagań już zgłosiło się 72 skoczków z 15 krajów.

 

Śnieg w Beskidach już w listopadzie

Śnieg produkowany na skoczni w Wiśle (fot. Julia Piątkowska)
Śnieg produkowany na skoczni w Wiśle (fot. Julia Piątkowska)

Jako że w połowie listopada trudno jednak spodziewać się w Beskidach srogiej, śnieżnej zimy rodem z mroźnego fińskiego Kuusamo, organizatorzy zawodów skorzystali z usług firmy Supersnow zajmującej się produkcją białego puchu utrzymującego się w dobrym stanie nawet przy dodatnich temperaturach. Aktualnie na zeskoku pracują już dwie maszyny, a gromadzony systematycznie śnieg jest podczas cieplejszych dni przykrywany specjalnymi plandekami termoizolacyjnymi. Do pracy są także gotowe ratraki, które po wyprodukowaniu odpowiedniego zapasu, rozprowadzi biały puch w górę zeskoku pokrytego siatką. Jeśli pogoda na to pozwoli, możliwe jest przygotowanie obiektu do skoków na śniegu już na początku listopada. Tym samym obiekt w Wiśle Malince będzie proponował zimowe warunki przed przodującymi dotychczas w tej materii fińskimi ośrodkami w Rovaniemi, Ruce oraz Vuokatti.

Nowy rozbieg i tory najazdowe na skoczni im. Adama Małysza w Wiśle (fot. Anna Karczewska / PZN)
Nowy rozbieg i tory najazdowe na skoczni im. Adama Małysza w Wiśle (fot. Anna Karczewska / PZN)

Niedawno na rozbiegu skoczni im. Adama Małysza zainstalowano także nowe tory najazdowe (słoweńskiej firmy MANA Original), które w trakcie pucharowej inauguracji wyposażone będą w nowoczesny system chłodzenia, który zapewni idealny stan torów nawet przy mało „zimowej” aurze. Odnowiony wygląd zyskał także sam najazd, od teraz wyposażony w przeszklone bandy (zamiast drewnianych), a także matę imitującą śnieg. Dodajmy tylko, że w kolejnych sezonach włodarze skoczni planują zainstalowanie w okolicach progu specjalnych siatek przeciwwietrznych (na kształt tych, które pojawiły się niedawno w Niżnym Tagile) zabezpieczających skoczków przed porywistymi podmuchami. Co ciekawe, już podczas tegorocznej rywalizacji, skoczkowie mogą toczyć narciarską batalię na… powiększonej wiślańskiej skoczni. Ewentualna zmiana będzie jednak czysto kosmetyczna. Jak poinformował Piotr Majchrzak z portalu Sport.pl, w związku ze standaryzacją wielkości obiektów (Hill Size), skocznia im. Adama Małysza może mieć przeniesiony punkt HS ze 134. na 137. metr.

 

Nowości dla kibiców przed telewizorami

Puchar Świata w Wiśle Malince (fot. Stefan Piwowar)
Puchar Świata w Wiśle Malince (fot. Stefan Piwowar)

Sporo nowości pojawi się także w zakresie telewizyjnych transmisji z zawodów. Międzynarodowa Federacja Narciarska chcąc wyjść naprzeciw coraz bardziej wymagającym kibicom, będzie z pomocą Telewizji Polskiej zaprezentuje nie tylko same skoki, ale też poszczególne elementy pracy jury oraz sędziów punktowych. Jak powiedział wiceprezes Polskiego Związku Narciarskiego Andrzej Wąsowicz w rozmowie z Łukaszem Jachimiakiem (Sport.pl), telewidzowie zobaczą m.in. proces kontroli sprzętowej skoczków dokonywanej przez Seppa Gratzera, a także działania Borka Sedlaka odpowiedzialnego za zgodę na start poszczególnych narciarzy zasiadających na belce. Dzięki temu będziemy dokładnie wiedzieli m.in. dlaczego dany zawodnik nie dostał pozwolenia na start, bądź też został zdyskwalifikowany za nieprzepisowy kombinezon. 

Sporo atrakcji czeka oczywiście nie tylko fanów, którzy będą śledzić polską inaugurację zimy przed telewizorami, czy też tych, którzy osobiście pojawią się na skoczni. Dla wszystkich, którzy zawitają do Wisły, jednak nie zdążyli nabyć biletów na konkursy, w centrum miasta (na placu Hoffa) zorganizowana zostanie strefa kibica, w ramach której fani obejrzą oczywiście transmisję zawodów, z pewnością nie zabraknie także koncertów w wiślańskim amfiteatrze, a także wielu stoisk gastronomicznych. To wszystko już za miesiąc. Wisła czeka na skoczków oraz kibiców!

 

Program Pucharu Świata w Wiśle

17 listopada 2017 r. (piątek):

  • 16:00 – trening oficjalny (2 serie)
  • 18:00 – kwalifikacje

18 listopada 2017 r. (sobota):

  • 15:00 – seria próbna
  • 16:00 – konkurs drużynowy

19 listopada 2017 r. (niedziela

  • 14:00 – seria próbna
  • 15:00 – konkurs indywidualny
 

źródło: sport.pl / informacja własna

 

Komentarze

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
Facebook
Instagram