Odwołanie konkursów w niemieckim Titisee-Neustadt ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe wzbudziło wiele obaw dotyczących organizacji tych w Szwajcarii. Międzynarodowa Federacja Narciarska szybko jednak zaprzeczyła negatywnym opiniom i dała zielone światło do rozegrania zawodów za skoczni Gross-Titlis-Schanze.

 

Pomimo tego, że aura w Engelbergu podobna jest do tej w Titisee-Neustadt i obecnie temperatury utrzymują się na plusie organizatorzy nie przewidują trudności z rozegraniem konkursów. Tydzień dzielący zawody w kalendarzu Pucharu Świata o tej porze roku potrafi robić ogromną różnicę, a według prognoz, temperatura w tej części Szwajcarii ma spaść poniżej zera stopni Celsjusza.

Spodziewamy się, że prognozowane ochłodzenie nadejdzie i pojawi się naturalny śnieg. Jesteśmy przygotowani i zabezpieczyliśmy się również w śnieg z góry Gotthard, który zaczniemy rozprowadzać już w weekend. Przy temperaturach poniżej zera, będziemy w stanie zapewnić zespołom doskonale przygotowaną skocznię, do czego przyzwyczajeni są tutaj najlepsi skoczkowie na świecie ­– tłumaczy Hubert Mathis, szef komitetu organizacyjnego PŚ w Engelbergu. Zgodnie z planem dwa konkursy indywidualne rozegrane zostaną w dniach 15-16 grudnia na obiekcie Gross-Titlis-Schanze HS-140 (K-125).

Dodajmy, że stan przygotowań w Engelbergu możecie śledzić na bieżąco za pośrednictwem kamerki internetowej na stronie weltcup-engelberg.ch >>>

Program PŚ w Engelbergu:

  • 14 grudnia 2018 r. (piątek):
    • 10:30 – odprawa techniczna
    • 16:00 – oficjalny trening
    • 18:00 – kwalifikacje
  • 15 grudnia 2018 r. (sobota):
    • 15:00 – seria próbna
    • 16:00 – konkurs indywidualny
  • 16 grudnia 2018 r. (niedziela):
    • 12:45 – seria próbna
    • 14:15 – konkurs indywidualny

Dodajmy, że zielone światło od Międzynarodowej Federacji Narciarskiej (FIS) otrzymało też francuskie Premanon, gdzie w tym samym czasie na Stade Nordique des Tuffes ‚Jason Lamy Chappuis’ (K-81 / HS-90) odbywać się będą konkursy Pucharu Świata kobiet.

 

źródło: fis-ski.com

 

Komentarze

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
Instagram