Austriak Florian Altenburger podobnie jak w dniu wczorajszym oddał najlepszy skok w serii próbnej poprzedzającej konkurs FIS Cup w fińskim Kuopio (skocznia Puijo K-120 / HS-127). Najwyżej sklasyfikowany Polakiem był Krzysztof Leja, który zajął dziewiątą lokatę. Pozostali biało-czerwoni plasowali się poza czołową dziesiątką.
Florian Altenburger był w serii próbnej zdecydowanie najlepszy – skoczył aż 127 metrów z obniżonej belki. Na drugim miejscu uplasował się lider cyklu FIS Cup – Niemiec Danny Queck (120,5 m / 18. belka), a trzeci wynik zanotował reprezentant Czech, Cestmir Kozisek (118,5 m / 19. belka).
W czołowej dziesiątce zameldował się tylko jeden skoczek z Polski, był nim Krzysztof Leja (111,5 m). Lokaty w drugiej dziesiątce zajęli: Krzysztof Miętus, Adam Ruda, Przemysław Kantyka, Andrzej Stękała. Niżej wylądowali: Dawid Jarząbek i Stanisław Biela.
Od godz. 17:15 trwa pierwsza seria konkursowa. Wyniki po każdej serii na SkokiPolska.pl. Zapraszamy też na nasz profil na Twitterze >>
Przypomnijmy, że w dniu wczorajszym na podium znaleźli się: Andraz Pograjc, Florian Altenburger i Ernest Prislic. Najwyżej sklasyfikowanym Polakiem był Przemysław Kantyka (6. miejsce).
Skrócone wyniki serii próbnej:
zawodnik | kraj | belka | odległość | punkty | |
1 | Florian Altenburger | AUT | 18 | 127,0 m | 62.5 |
2 | Danny Queck | GER | 18 | 120,5 m | 54.3 |
3 | Cestmir Kozisek | CZE | 19 | 118,5 m | 49.2 |
4 | Ernest Prislic | SLO | 18 | 116,5 m | 44.5 |
5 | Antti Aalto | FIN | 19 | 124,0 m | 43.0 |
6 | Tim Fuchs | GER | 19 | 124,5 m | 42.5 |
7 | Lukas Mueller | AUT | 18 | 115,5 m | 42.1 |
Sami Niemi | FIN | 19 | 119,0 m | 42.1 | |
9 | Krzysztof Leja | POL | 18 | 111,5 m | 37.7 |
10 | Tim Heinrich | GER | 18 | 111,5 m | 37.5 |
12 | Krzysztof Miętus | POL | 18 | 107,5 m | 31.2 |
14 | Adam Ruda | POL | 18 | 108,5 m | 29.8 |
18 | Przemysław Kantyka | POL | 18 | 100,0 m | 25.0 |
19 | Andrzej Stękała | POL | 18 | 104,0 m | 23.9 |
23 | Dawid Jarząbek | POL | 18 | 105,5 m | 18.4 |
36 | Stanisław Biela | POL | 18 | 95,5 m | 9.3 |
źródło: informacja własna / ewoxx.com