Rukatunturi zamknięta aż do piątku, zawody niezagrożone

Tak trudnej sytuacji przed narciarskimi zawodami w Ruce nie było jeszcze nigdy. Wyjątkowo wysokie temperatury i brak naturalnych opadów śniegu jeszcze do niedawna stawiały pod znakiem zapytania listopadowe konkursy Pucharu Świata w skokach narciarskich. Teraz wiadomo już, że mimo iż obiekt Rukatunturi zostanie otwarty dopiero w piątek, to zawody powinny się odbyć. Największą przeszkodą może być jednak wiatr.

 

Niewystarczająca ilość śniegu w okolicach północnego koła podbiegunowego to rzadkość. W tym roku jednak natura nie okazała się zbyt łaskawa dla organizatorów zmagań nieopodal Kuusamo i włodarze tamtejszej skoczni mają wyjątkowo trudne zadanie, aby móc odpowiednio przygotować obiekt zgodnie z wytycznymi Międzynarodowej Federacji Narciarskiej. Jeszcze trudniejsze zadanie czeka osoby odpowiedzialne za naśnieżenie długich tras biegowych (w Ruce odbędą się również pucharowe zmagania w biegach narciarskich i kombinacji norweskiej). Sami przedstawiciele komitetu organizacyjnego zawodów przyznają, że magazyny, w których składowano w odpowiednio chłodnych warunkach śnieg z zeszłego roku, były zbyt małe. To wnioski na kolejne lata.

Według prognoz, śnieg w Ruce ma się pojawić dopiero… w poniedziałek, czyli dzień po zakończeniu zmagań. Teraz wiemy jednak, że zawody mimo przejściowych problemów powinny dojść do skutku. Przeszkodą nie będzie nieco mniejsza ilość śniegu, ponieważ do piątku włodarze obiektu zapewniają, że do piątku uporają się z przygotowaniem skoczni. Do tego czasu skocznia będzie zamknięta w obawie przed uszkodzeniem cienkiej warstwy śniegu. Aktualnie na zeskoku nieprzerwanie pracują armatki śnieżne oraz ratraki rozprowadzające biały puch. Niepokoić może jedynie wiatr, który według zapowiedzi meteorologów może tam powiać w czasie weekenu z prędkością dochodzącą momentami do 6 m/s. Takie warunki stanowiłyby zagrożenie dla zawodników odbijających się z progu Rukatunturi.

Więcej informacji o zbliżającym się Pucharze Świata w Ruce / Kuusamo >>>

 

 

źródło: rukanordic.com / informacja własna

 

Komentarze

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
Facebook
Instagram