PŚ LILLEHAMMER: BARDAL NAJLEPSZY w KWALIFIKACJACH, 6 POLAKÓW w KONKURSIE

PŚ LILLEHAMMER: BARDAL NAJLEPSZY w KWALIFIKACJACH, 6 POLAKÓW w KONKURSIE

Bardal Anders NOR S.Piwowar - PŚ LILLEHAMMER: BARDAL NAJLEPSZY w KWALIFIKACJACH, 6 POLAKÓW w KONKURSIEAnders Bardal (134,5 m / 151.7 pkt) okazał się najlepszy w kwalifikacjach do konkursu PŚ w Lillehammer na dużej skoczni (HS-138). Do zawodów dostało się czterech Polaków, a dwóch miało zapewniony awans.

 

Tuż za najlepszym w kwalifikacjach Norwegiem uplasowali się: 2. Stefan Kraft (134,5 m), 3. Michael Neumayer (133,5 m), 4. Anders Fannemel (136 m), 5. Daiki Ito (129 m), 5. Dimitry Vassiliev (128,5 m).

Do konkursu zakwalifikowało się czterech Polaków: Kamil Stoch (123 m z 6. belki / 16. miejsce), Piotr Żyła (123 m z 6. belki / 20. miejsce), Dawid Kubacki (123 m z 7. belki / 23. miejsce), Jan Ziobro (119,5 m z 6. belki / 25. miejsce). Jedynemu z „biało-czerwonych”, któremu ta sztuka się nie udała był Krzysztof Miętus (122 m z 9. belki / 43. miejsce).

Dwóch Polaków awans miało zapewniony, gdyż znajduje się w czołowej „10” PŚ. Byli to: Maciej Kot (114,5 m) i Krzysztof Biegun (114 m). Wśród tych zawodników najlepiej spisał się jednak Severin Freund (125,5 m). Nie zachwycił lider PŚ – Gregor Schlierenzauer, który skoczył 120 metrów.

Wyniki kwalifikacji:

 

Zawodnik

Kraj

Odległość

Pkt

1.

Anders Bardal

NOR

134,5 m

151.7

2.

Stefan Kraft

AUT

134,5 m

144.2

3.

Michael Neumayer

GER

133,5 m

141.6

4.

Anders Fannemel

NOR

136,0 m

140.7

5.

Daiki Ito

JPN

129,0 m

140.3

6.

Dimitry Vassiliev

RUS

128,5 m

138.3

16.

Kamil Stoch

POL

123,0 m

131.2

20.

Piotr Żyła

POL

123,0 m

128.3

23.

Dawid Kubacki

POL

123,0 m

126.5

25.

Jan Ziobro

POL

119,5 m

125.6

43.

Krzysztof Miętus

POL

122,0 m

110.6

PQ

Maciej Kot

POL

114,5 m

44.7

PQ

Krzysztof Biegun

POL

114,0 m

43.6

 

Kwalifikacje zostały rozegrane z belki najazdowej nr 9., później jury stopniowo belkę obniżało (platforma nr 8, 7, na końcu 6).

Konkurs rozpocznie się o godz. 15:00.

informacja własna

 

 

 

Podziel się: