Przybywa śniegu na pucharowych skoczniach

Przybywa śniegu na pucharowych skoczniach

Kuusamo Rukatunturi 10.2015 fot.Ruka .Nordic.Opening - Przybywa śniegu na pucharowych skoczniach

Kolejny sezon Pucharu Świata w skokach narciarskich rozpocznie się już w tym tygodniu. Jak zawsze pojawia się pytanie odnośnie śnieżnych warunków na obiektach goszczących skoczków z całego świata. Niestety, minęły czasy, kiedy to biały puch w listopadzie był oczywistością. Z Niemiec, Finlandii, Rosji i Norwegii napływają jednak dobre informacje – jest śnieg!

 

Naśnieżanie Vogtland Areny w Klingenthal rozpoczęło się już przed kilkoma tygodniami, a skocznia ma zostać oddana do użytku na dwa dni przed kwalifikacjami do konkursu otwierającego sezon 2015/2016. W produkcji śniegu niemieckim organizatorom pomaga włoska myśl technologiczna „Snowfactory”. Maszyna wyprodukuje 3000 metrów sześciennych białego puchu.

Fińskie Kuusamo, które będzie gospodarzem drugiego weekendu ze skokami narciarskimi, również jest spokojne o kwestie śnieżne. Na Ruce jest obecnie 20-30 centymetrów naturalnego śniegu, a opady białego „puchu” się utrzymują. Organizatorzy wspierają się również nowoczesnymi technikami, by nic nie przeszkodziło w przygotowaniu obiektu. Rozbieg pokryto sztucznym śniegiem, działa również system chłodzenia. Skocznia będzie gotowa na 20 listopada.

Dobre wieści i obrazy napływają także z Lillehammer, które będzie gospodarzem konkursów Pucharu Świata w dniach 4-6 grudnia. Na oficjalnym fan page’u norweskiego obiektu mogliśmy oglądać, jak wygląda stopień zaśnieżenia. TUTAJ możecie zobaczyć, jak prezentuje się obecnie Lysgårdsbakken.

Równie obiecującymi warunkami pochwalić się mogą w Niżnym Tagilu. W dniach 11 -13 grudnia na kompleksie Tramplin Stork w pucharowej rywalizacji wezmą udział panowie i panie. Organizatorzy informują o ujemnych temperaturach i opadach śniegu. Pierwsze skoki na obiekcie K-90 już się odbyły, natomiast skocznia K-120 zostanie oddana do użytku jeszcze w tym tygodniu.

 

źródło: fis-ski.com / tramplin.perm.ru

 
Podziel się:

Dodaj komentarz