You are currently viewing PŚ Wisła: Seria próbna dla Johanssona, Żyła trzeci [WYNIKI]
Piotr Żyła (fot. Julia Piątkowska)

PŚ Wisła: Seria próbna dla Johanssona, Żyła trzeci [WYNIKI]

Robert Johansson oddał najwyżej punktowany skok serii próbnej poprzedzającej indywidualny konkurs Pucharu Świata w Wiśle. Na trzeciej pozycji znalazł się najmocniejszy z biało-czerwonych, Piotr Żyła.

 

Robert Johansson mimo, że skoczył bliżej od innych zawodników w czołówce (122,5 m), uzyskał najwyższą notę w całej stawce. Norweg korzystał z krótszego najazdy, miał także niekorzystny wiatr w plecy co wiązało się z rekompensatą punktową. Na drugim miejscu uplasował się jego kolega z drużyny, Johann Andre Forfang, który z kolei mógł puścić wodze fantazji przy wietrze pod narty i poszybował 131,5 metra. Czołową trójkę uzupełnił bardzo dobrze dysponowany przed własną publicznością Piotr Żyła (128,5 m / 0,82 m/s pod narty).

W czołowej dziesiątce z biało-czerwonych zmieścił się jeszcze Dawid Kubacki, któremu 120-metrowa odległość pozwoliła zająć ósme miejsce. W trzydziestce z kolei zameldowali się: 19. Maciej Kot (111,5 m) oraz 23. Aleksander Zniszczoł (114,0 m). Słabsze skoki oddali tym razem: 37. Kamil Stoch (104,5 m), 38. Jakub Wolny (113,0 m), 44. Stefan Hula (100,5 m) i 47. Paweł Wąsek (95,0 m).

 

Skrócone wyniki serii próbnej:

  zawodnik kraj belka wiatr (m/s) odległość punkty
1 Robert Johansson NOR 5 -0,26 122,5 m 71.5
2 Johann Andre Forfang NOR 6 0,87 131,5 m 71.3
3 Piotr Żyła POL 5 0,82 128,5 m 70.0
4 Jan Hoerl AUT 7 0,42 129,0 m 68.1
5 Philipp Aschenwald AUT 6 0,93 129,0 m 66.2
6 Thomas Aasen Markeng NOR 6 0,11 124,0 m 66.0
7 Domen Prevc SLO 6 1,52 131,0 m 63.4
8 Dawid Kubacki POL 5 0,14 120,0 m 62.1
9 Junshiro Kobayashi JPN 6 0,5 124,0 m 61.8
10 Peter Prevc SLO 7 0,17 123,5 m 60.9
19 Maciej Kot POL 6 -0,44 111,5 m 50.4
23 Aleksander Zniszczoł POL 6 0,45 114,0 m 44.3
37 Kamil Stoch POL 5 -0,17 104,5 m 37.9
38 Jakub Wolny POL 6 0,89 113,0 m 37.8
44 Stefan Hula POL 7 -0,53 100,5 m 28.2
47 Paweł Wąsek POL 6 0,27 95,0 m 12.1

 

informacja własna

 

Dodaj komentarz