Finowie remontują dużą skocznię w Lahti

Kompleks skoczni Salpausselkä podczas przebudowy (fot. Stanisław Okas)W 2017 roku Mistrzostwa Świata w narciarstwie klasycznym zawitają do Lahti już po raz siódmy. Fińscy włodzarze kompleksu skoczni Salpausselkä połtora roku po zmodernizowaniu normalnego obiektu K-90 rozpoczęli niedawno remont dużej skoczni o nietypowym punkcie konstrukcyjnym K-116. 

 

W grudniu 2013 roku zakończona została modernizacja normalnej skoczni w Lahti, na której dodatkowo przesunięty został punkt HS, z 97 na 100 metr. Jednocześnie obiekt został przystosowany do współczesnych standardów FIS.

W ostatnich dniach ruszył natomiast remont dużej skoczni (K-116 / HS-130), która ostatnie przebudowy przechodziła już przed ponad kilkunastoma laty. Fińska Salpausselkä znana jest z tego, że jest obiektem trudnym technicznie, o dużym nachyleniu rozbiegu (ponad 38°) i krótkim progu, podczas gdy obecnie projektowane najazdy są bardziej płaskie, a przejścia bardziej łagodne. Bywa, że specyficzny profil obiektu jest sporym problemem dla mniej doświadczonych zawodników.

Finowie nie mają jednak zamiaru wprowadzać dużych zmian zarówno w wyglądzie, jak i profilu skoczni. Aktualnie trwa wymiana igielitu ze starego na nowy, w planach jest także zainstalowanie nowoczesnego systemu mrożenia torów najazdowych, który będzie przetestowany już zimą. Przebudowie ulegnie też cały stadion, trybuny, a także pobliska trasa biegowa.

Przypomnijmy, że Lahti będzie gościć światowy czempionat w narciarstwie klasycznym już po raz siódmy (po 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 i 2001 r.). Polacy mile mogą wspominać MŚ zarówno z 1938, jak i z 2001 r. – medale zdobywali wówczas Stanisław Marusarz (srebro, 1938) oraz Adam Małysz (złoto i srebro, 2001). Już za niespełna dwa lata tytułów ze szwedzkiego Falun będą bronić:  Carina Vogt, Rune Velta, Severin Freund, Norwegowie (drużyna męska), a także Niemcy (mix).

 

informacja własna

 

Komentarze

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
Instagram