PŚ Pań Hinzenbach: Seria próbna dla Althaus, Rajda bez rewelacji
Katharina Althaus (fot. Julia Piątkowska)

PŚ Pań Hinzenbach: Seria próbna dla Althaus, Rajda bez rewelacji

Niemka Katharina Althaus oddała najlepszy skok serii próbnej poprzedzającej indywidualny konkurs Pucharu Świata kobiet w austriackim Hinzenbach. Na 29. pozycji sklasyfikowana została jedyna startująca na Aigner-Schanze (HS-90) Polka, Kinga Rajda.

 

Katharina Althaus oddała swój skok przy nieco słabszym wietrze w plecy od najmocniejszych rywalek i zdołała dolecieć do punktu konstrukcyjnego skoczni w Hinzenbach, czyli do 85. metra. To zapewniło jej najwyższą notę w całej stawce. Na drugim miejscu, ze stratą zaledwie 0,1 punktu do Niemki, uplasowała się Japonka Sara Takanashi, która osiągnęła 84 metry przy nieco mocniejszym wietrze w plecy. W najlepszej trójce znalazła się ponadto Austriaczka Eva Pinkelnig, która swoje 83 metry uzyskała w jeszcze trudniejszych warunkach.

W czołowej szóstce zameldowały się ponadto: Norweżka Maren Lundby (82,5 m), a także dość nieoczekiwanie mniej doświadczone zawodniczki, Słowenka Katra Komar (86,5 m) i Włoszka Lara Malsiner (86,0 m), które korzystały zarówno z dłuższego rozbiegu, jak i wiatru pod narty.

Na 29. pozycji zameldowała się nasza jedyna reprezentantka w konkursie, Kinga Rajda, która skoczyła 78 metrów. Polka miała lekkie wsparcie w postaci wiatru pod narty.

Początek pierwszej serii konkursowej jest zaplanowany na godzinę 14:15. Tekstowa relacja LIVE trwa na SkokiPolska.pl >>>

 

Skrócone wyniki serii próbnej:

  zawodniczka kraj belka wiatr odległość punkty
1 Katharina Althaus GER 17 -0,06 85,0 m 62,9
2 Sara Takanashi JPN 17 -0,28 84,0 m 62,8
3 Eva Pinkelnig AUT 17 -0,45 83,0 m 62,2
4 Maren Lundby NOR 17 -0,49 82,5 m 61,6
5 Katra Komar SLO 18 0,21 86,5 m 61,5
6 Lara Malsiner ITA 18 0,32 86,0 m 59,8
7 Nika Kriznar SLO 17 0,29 84,5 m 59,4
8 Chiara Hoelzl AUT 17 -0,45 81,5 m 59,2
9 Yuki Ito JPN 17 0,3 84,0 m 58,3
10 Daniela Iraschko-Stolz AUT 17 0,23 81,5 m 53,8
29 Kinga Rajda POL 18 0,3 78,0 m 43,9

 

informacja własna

 

Podziel się:

Dodaj komentarz